Vafe cu faina de secara, cacao si rom
Aceasta reteta de vafe este diferita de majoritatea retetelor clasice, in special datorita folosirii fainii intregrale de secara de la Enache. Faina de secara are o aroma aparte (dar si o consistenta usor diferita de cea de grau) si este mult mai sanatoasa.
Este o reteta relativ usor de facut, obtinerea mixului final durand maxim 15 minute. Coacerea vafelor dureaza mai mult, in general 5-6 minute per vafa. Din cantitatea mentionata se pot obtine 8-9 vafe delicioase.
Vafele obtinute se servesc de preferat calde, garnisite cu ceva dulce-acrisor. Daca sunteti amatori ai dulcelui, se poate linistit folosi doar miere de albine, sirop de artar sau chiar si crema de ciocolata. Spor la gatit!
No Reviews
Ingrediente
Modifică numărul de porții
275 grame faina integrala de secara | |
50 grame cacao pudra | |
2 lingurite praft de copt | |
un varf de linugrita sare | |
1-2 oua | |
50 grame zahar tos | |
1 lingurita esenta de vanilie | |
1 lingurita esenta de rom | |
450 ml apa minerala sau lapte | |
100 grame unt |
Pași de urmat
1.
Pregatirea ingredientelor
Pregatiti-va din timp toate ingredientele, pentru a fi cat mai usor procesul de preparare. Ca o nota, am folosit doar 1 ou, dar se pot pune lejer 2 chiar 3 oua in functie de cat de pufoase se doresc a fi vafele.
Pas finalizat
2.
Adaugarea ingredientelor
Intr-un vas incapator (preferabil de sticla) se adauga pe rand ingredientele mentionate, mai putin untul. Eu le pun pe toate si apoi amestec serios pentru a evita formarea cocoloaselor, dar se pot pune intai ouale batute, apoi zaharul, urmat de cacao si apa minerala sa laptele. La sfarsit se pune faina.
Pas finalizat
3.
Mixarea ingredientelor
Dupa ce ati pus ingredientele, se adauga apa minerala sau laptele. Eu am preferat sa folosesc apa minerala, dar se poate folosi si lapte (sau jumatate/jumatate). Se mixeaza foarte bine pana cand amestecul este destul de fluid si nu sunt formate cocoloase.
Pas finalizat
4.
Topirea untului si adaugarea la mix
Se topeste untul intr-un vas si apoi se toarna peste mixul amestecat in pasul anterior. Eu prefer sa il adaug cald pentru a fi mai usor de mixat.
Pas finalizat
5.
Verificarea texturii si pregatirea formei de vafe
Textura obtinuta trebuie sa fie lipsita de cocoloase si sa curga ca si mierea de albine. In cazul in care este prea fluida, se mai poate adauga faina - daca a iesit prea groasa, adaugati apa si mixati din nou. Intre timp se pregateste forma de vafe - daca nu aveti asa ceva, se poate face si in tigaie dar se transforma in clatite americane :).
Pas finalizat
6.
Coacerea vafelor
Dupa ce s-a incalzit forma de vafe, cu un polonic turnati in mijlocul formei amestec. Eu pun forma de vafe pe caldura medie, deoarece doresc sa se coaca bine interiorul. Cantitativ, pun cam 3/4 de polonic in asa fel incat dupa turnarea in forma sa ramana 2-3 cm fata de margine (altfel va iesi pe langa).
Pas finalizat
7.
Garnisirea cu dulceata/miere/fructe
Mirosul este imbietor, pe de o parte a lapte cu cacao, pe de alta parte a rom si vanilie. Ca idee, aceste vafe sunt destul de dulci asa ca ideal ar fi sa folositi o combinatie dulce-acrisoare pentru garnisire. Mie imi plac foarte mult cu miere de albine si zmeura/afine pe deasupra. Ca si dulceata, ideala este dulceata de zmeura (acrisoara) si afine. Pofta buna!
Pas finalizat
Lasă un răspuns