Papanași prăjiți cu smântână și dulceață

30 min.

ușor

6 buc.

Papanașii prăjiți sunt un desert tradițional românesc, cunoscut și apreciat pentru textura lor pufoasă și gustul delicios. Această rețetă combină brânza dulce de vaci cu arome subtile de vanilie și portocală, creând o experiență culinară care amintește de gustul copilăriei. În doar 30 de minute, veți avea pe masă cei mai buni papanași, făcuți cu ingrediente de calitate, direct în bucătăria voastră, perfect pentru a fi serviți cu smântână proaspătă și dulceața preferată.

No Reviews

Ingrediente

Modifică numărul de porții
300 g brânză dulce de vaci
180 g. făină integrală Enache Morărit
15 g zahăr vanilinat
1 buc. ou
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
2 linguri suc de portocală
1 linguriță esență de vanilie
100 g smântână
100 g dulceață
puțină sare

Informații nutriționale

465 kcal

Pași de urmat

1.

Pregătirea brânzei

Am folosit brânză dulce de vaci făcută în casă, scursă bine. Pentru a pregăti cantitatea necesară, am tăiat o bucată de 300 de grame de brânză și am sfărâmițat-o într-un bol mare, asigurându-mă că este bine mărunțită pentru a se încorpora uniform în aluat. Se poate folosi și brânzică cumpărată.
Pas finalizat
2.

Pregătirea ingredientelor umede

Am spart un ou și l-am bătut bine cu o furculiță într-un bol separat. Am luat o portocală și am stors-o pentru a obține suc proaspăt. Aceasta va adăuga un gust plăcut papanașilor.
Pas finalizat
3.

Amestecarea ingredientelor de bază

În bolul cu brânză sfărâmițată, am adăugat oul bătut, un praf de sare pentru a intensifica gustul, zahărul vanilat pentru dulceață și aromă, esența de vanilie pentru un plus de aromă, sucul de portocală proaspăt stors și bicarbonatul de sodiu care va ajuta la creșterea papanașilor în timpul prăjirii.
Pas finalizat
4.

Omogenizarea compoziției

Am amestecat foarte bine toate ingredientele din bol folosind o spatulă. Am continuat să amestec până când toate ingredientele s-au încorporat bine și am obținut o compoziție omogenă și consistentă.
Pas finalizat
5.

Adăugarea făinii integrale Enache Morărit

Am cernut făina integrală Enache Morărit pentru a o aerisi și a evita formarea cocoloașelor. Am adăugat făina treptat peste compoziția de brânză, amestecând continuu pentru a se încorpora uniform. După ce am adăugat toată făina, am frământat manual aluatul până a devenit o masă compactă și foarte puțin lipicioasă.
Pas finalizat
6.

Modelarea papanașilor

Am împărțit aluatul în bucăți egale, asigurându-mă că fiecare bucată este de dimensiuni similare. Am format bile din fiecare bucată de aluat și le-am aplatizat ușor cu palma. Am făcut o gaură în mijlocul fiecărei bile și am modelat o bilă mai mică de aluat pe care am așezat-o deasupra fiecărui papanaș.
Pas finalizat
7.

Prăjirea papanașilor

Am încins uleiul într-o tigaie adâncă la foc mediu. Când uleiul a ajuns la temperatura potrivită (testând cu o mică bucățică de aluat care trebuie să sfârâie imediat), am prăjit papanașii pe ambele părți până s-au rumenit frumos și au devenit aurii. Am avut grijă să nu supraîncarc tigaia pentru a permite papanașilor să se prăjească uniform.
Pas finalizat
8.

Eliminarea excesului de ulei

După prăjire, am scos papanașii din tigaie cu ajutorul unei palete și i-am așezat pe un prosop de bucătărie din hârtie. Am lăsat papanașii să stea câteva minute pe prosop pentru a absorbi excesul de ulei, asigurându-mă că vor rămâne crocanți la exterior și pufoși în interior.
Pas finalizat
9.

Decorarea și servirea

Am decorat papanașii din abundență cu smântână proaspătă, cremoasă, și dulceață de cireșe amare, care adaugă un contrast plăcut de gust dulce-acrișor. Papanașii se servesc calzi pentru a te bucura pe deplin de textura lor pufoasă și de aromele îmbietoare.
Pas finalizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *