focaccia secara
Aceasta reteta este cu maia de secara hranita 1:1:1.
150 gr maia secara
250 gr faina secara Enache Morarit
200 gr apa
5 gr sare.
Ulei de masline dupa gust.
Optional rosii, usturoi, ceapa, rozmarin.
Mai intai se pregateste maiaua, 50gr maia+50gr apa + 50gr secara. Dupa aproximativ 4h, avem 150gr maia pregatita proaspat si numai buna de folosit.
Intr-un bol punem faina de secara si sarea si le amestecam. Facem o gaura in mijloc unde punem 200 gr apa si 150gr maia. Le amestecam, apoi incorporam amestecul in faina pana se face un aluat omogen. Adaugam ulei dupa gust. Eu prefer 50ml, dar se poate pune si mai mult sau mai putin.
Voi unge si un bol si o voi lasa la crescut 4h.
Dupa 4h, pun hartie de copt in oala de fonta, asez aluatul de focaccia in hartia de copt si o „modelez” apasand cu degetele. Pot adauga rosii cherry, catei de usturoi decojiti, fasii de ceapa, rozmarin sau alte topping-uri dupa gust.
Voi lasa focaccia la odihnit inca 3h. Dupa aceea, voi scoate hartia de copt cu focaccia din oala de fonta, si voi incinge in cuptor doar oala de fonta, pentru aproximativ 1h. Dupa 1h, voi pune inapoi hartia de copt cu foccacia in oala de fonta incinsa, voi pune si capacul, apoi va mai sta 30 min la 200gr. Dupa 30 min, scot capacul oalei de fonta si mai las la cuptor inca 30 min, tot la 200 gr.
Cand a expirat timpul prefer doar sa inchid cuptorul si sa las focaccia in continuare in cuptor. Prefer sa o servesc a doua zi, aroma este mai intensa.
Lasă un răspuns