Cozonac cu must de struguri, rahat și stafide
Cu siguranță ai gustat cozonaci în perioada sărbătorilor de iarnă și ți-ai dorit să experimentezi cu rețete noi și delicioase. Iată o variantă de cozonac ce îmbină gustul dulce al rahatului și stafidelor cu aroma proaspătă a mustului de struguri. Aceast cozonac moale și pufos este perfect pentru a fi servit la micul dejun alături de o cană de lapte cald, iar combinarea de ingrediente îi oferă un gust unic și delicios.
No Reviews
Ingrediente
Modifică numărul de porții
750g Făină lui Enache 000 | |
4buc Gălbenușuri de ou | |
1/2 linguriță Sare | |
1 Esență vanilie | |
1 plic Zahăr vanilat | |
1/2 Coașă de lămâie (de la o jumătate de lămâie) | |
1/2 Coajă de portocală (de la o jumătate de portocală) | |
300 ml Must de struguri | |
100g Unt topit | |
Rahat | |
Stafide |
Pentru amestecul de drojdie
25g Drojdie proaspătă sau un pliculeț (10g) drojdie uscată | |
50g Făină | |
1 linguriță zahăr | |
100 ml lapte călduț |
Pași de urmat
1.
Pregătiți amestecul de drojdie
Într-un bol, adăgați cele 50 g de făină, 25 de grame de dojdie proaspătă sau 10 grame de drojdie uscată, o linguriță de zahăr și 100 ml de lapte călduț, apoi amestecați bine.
Laptele călduț va ajuta la activarea drojdiei, dar nu trebuie să fie fierbinte, pentru a nu omorâ drojdia.
Lăsați apoi deoparte compoziția pentru 10 minute.
Drojdia este activată atunci când compoziția începe să se umfle.
Pas finalizat
2.
Amestecați ingredientele pentru aluat
Într-un bol mai mare cerneți făina de 3 ori, pentru a fi mai aerată.
Adăugați maiaua peste făină, apoi, cele 4 gălbenușuri de ou, sarea, esența de vanilie, zahărul vanilat, coaja de lămâie și portocală și apoi mustul de struguri.
Amestecați bine până la omogenizare, apoi adăugați untul topit și amestecați din nou.
După ce compoziția este omogenă, puteți trece la frământarea pe masă.
Frământați aluatul pentru cel puțin 20 de minute, până când acesta nu se mai lipește pe degete și este elastic la presare.
Apoi, lăsați la dospit aluatul pentru cel puțin 45 de minute, acoperit cu o cârpă sau folie de plastic.
Pas finalizat
3.
Frământați din nou
După dospire, frământați din nou aluatul pentru circa 5 minute.
Apoi, lăsați-l acoperit să se odihnească timp de 10 minute.
Pas finalizat
4.
Formați cozonacul
După ce aluatul s-a odihnit 10 minute, împărțiți aluatul în două părți egale.
Cu ajutorul unui sucitor, întindeți aluatul pentru a forma o foaie de aproximativ 0,5 - 1 cm.
Peste foaia de aluat, presărați apoi rahatul și stafidele, după gust.




Rulați apoi aluatul.
Repetați toți pașii și pentru a doua bucată de aluat
Împletiți apoi cele doua rulade de aluat și puneți-le într-o tavă unsă cu unt și lăsați la dospit încă 20 minute înainte de a fi introdus în cuptor.
Ungeți cozonacul cu un amestec de ou și zahăr înainte de a-l introduce în cuptor.
Pas finalizat
5.
Coaceți cozonacul
Introduceți cozonacul în cuptorul preîncălzit la 150 grade pentru aproximativ 60 de minute.


Pas finalizat
Lasă un răspuns