Cozonac cu must de struguri, rahat și stafide

120 min

grea

1

Cu siguranță ai gustat cozonaci în perioada sărbătorilor de iarnă și ți-ai dorit să experimentezi cu rețete noi și delicioase. Iată o variantă de cozonac ce îmbină gustul dulce al rahatului și stafidelor cu aroma proaspătă a mustului de struguri. Aceast cozonac moale și pufos este perfect pentru a fi servit la micul dejun alături de o cană de lapte cald, iar combinarea de ingrediente îi oferă un gust unic și delicios.

No Reviews

Ingrediente

Modifică numărul de porții
750 Făină lui Enache 000
4 Gălbenușuri de ou
1/2 Sare
1 Esență vanilie
1 Zahăr vanilat
1/2 Coașă de lămâie (de la o jumătate de lămâie)
1/2 Coajă de portocală (de la o jumătate de portocală)
300 Must de struguri
100 Unt topit
Rahat
Stafide
Pentru amestecul de drojdie
25 Drojdie proaspătă sau un pliculeț (10g) drojdie uscată
50 Făină
1 zahăr
100 lapte călduț

Pași de urmat

1.

Pregătiți amestecul de drojdie

Într-un bol, adăgați cele 50 g de făină, 25 de grame de dojdie proaspătă sau 10 grame de drojdie uscată, o linguriță de zahăr și 100 ml de lapte călduț, apoi amestecați bine. Laptele călduț va ajuta la activarea drojdiei, dar nu trebuie să fie fierbinte, pentru a nu omorâ drojdia.
Lăsați apoi deoparte compoziția pentru 10 minute. Drojdia este activată atunci când compoziția începe să se umfle.
Pas finalizat
2.

Amestecați ingredientele pentru aluat

Într-un bol mai mare cerneți făina de 3 ori, pentru a fi mai aerată. Adăugați maiaua peste făină, apoi, cele 4 gălbenușuri de ou, sarea, esența de vanilie, zahărul vanilat, coaja de lămâie și portocală și apoi mustul de struguri. Amestecați bine până la omogenizare, apoi adăugați untul topit și amestecați din nou. După ce compoziția este omogenă, puteți trece la frământarea pe masă. Frământați aluatul pentru cel puțin 20 de minute, până când acesta nu se mai lipește pe degete și este elastic la presare. Apoi, lăsați la dospit aluatul pentru cel puțin 45 de minute, acoperit cu o cârpă sau folie de plastic.
Pas finalizat
3.

Frământați din nou

După dospire, frământați din nou aluatul pentru circa 5 minute. Apoi, lăsați-l acoperit să se odihnească timp de 10 minute.
Pas finalizat
4.

Formați cozonacul

După ce aluatul s-a odihnit 10 minute, împărțiți aluatul în două părți egale. Cu ajutorul unui sucitor, întindeți aluatul pentru a forma o foaie de aproximativ 0,5 - 1 cm. Peste foaia de aluat, presărați apoi rahatul și stafidele, după gust.
Rulați apoi aluatul. Repetați toți pașii și pentru a doua bucată de aluat Împletiți apoi cele doua rulade de aluat și puneți-le într-o tavă unsă cu unt și lăsați la dospit încă 20 minute înainte de a fi introdus în cuptor. Ungeți cozonacul cu un amestec de ou și zahăr înainte de a-l introduce în cuptor.
Pas finalizat
5.

Coaceți cozonacul

Introduceți cozonacul în cuptorul preîncălzit la 150 grade pentru aproximativ 60 de minute.
Pas finalizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *