Ciurgăi-reteta bunicii din Sălaj
Se amesteca
1 Cana de lapte acru(iaurt)
1 Cana de untura/200g unt
2 oua medii
1 plic praf de copt
4 linguri de zahar ( sau după gust)
coaja de lămâie
zahăr vanilat (cu aromă de citrice de la Dr Oetker am folosit noi)
1 linguriță bicarbonat
Se freacă bine cu telul ingredientele amintite până iese o pasta.
Se adaugă făina de grâu și sorg până iese un aluat omogen, ușor moale și ușor lipicios.
Se lasă la odihnit cel puțin 1 oră la frigider, se împarte aluatul in cate părți egale doriți(noi am împărțit în 4).
Formam bile.
1 rămâne pe blatul de lucru, restul se baga înapoi la frigider.
!! Cel mai bine se lucrează cu aluatul rece, din cauza că untura daca de înmoaie face foarte greu lucrul cu modelarea ciurigailor.
Se presară faina pe blatul de lucru și se întinde foaia, până atinge grosimea cam de 1 cm.
Se taie triunghiuri, se face o gaura in mijloc.
Între timp se pune cratița cu ulei la încins.
Se modelează ciurgăile astfel încat să iasă 8-uri. Un colt se trece prin găurică.
Se pun la rumenit până devin aurii.
Se iau pe șervețel și imediat sunt gata de servit.
Se pot da prin zahar vanilat, noi nu le-am dat deoarece preferăm gustul simplu ♥️🥰
Lasă un răspuns